utorak, 22. studenoga 2016.

Održavanje peškira



Peškiri su nešto što svakodnevno koristimo u svome kućanstvu i bez čega bi nam život bio nezamisliv. Kako bi bili što dugotrajniji, te kako bi im zadržali kvalitetu, morate pripaziti na sljedeće korake.

Peškiri su vrlo brzo prljavi pa bi ih tako trebalo obavezno prati nakon svakog trećeg korištenja. Peškire za brisanje ruku bi tako trebali prati i mijenjati svaki drugi dan, a ako je u vašoj obitelji više od 4 člana, peškire za brisanje ruku bi trebali mijenjati svaki dan.

Kako bi izbjegli da vam peškiri budu grubi i kruti, važno je s kojom količinom deterdženta ih perete. Nemojte pretjerivati s količinom deterdženta kada je pranje peškira u pitanju. Držite se tačno one količine koja piše na pakiranju deterdženta, jer ako se peškiri tokom pranja dobro ne isperu, postaju odlična hrana za plijesni i bakterije.

Kako bi i nakon nekog vremena vaši peškiri ostali mekani, važno je da ih nakon svakog pranja, bilo ono ručno ili u perilici za rublje, protresete, ali dobro protresete prije nego ih objesite.


Kako se nakon brisanja sa peškirom na peškiru ne bi stvarale plijesan i bakterije, najbolje je da peškire odlažete na šipke, a ne na kukice. Kada peškir  vješate na kukicu, postoji mogućnost da se na nekim dijelovima neće u potpunosti posušiti i tako će postati odlična podloga za razvoj plijesni i bakterija.

Nema komentara:

Objavi komentar