Princip rada ekspres lonca pronašao je Denis
Papin, francuski fizičar 1679. godine. Zbog toga se za ekspres lonac još kaže i
Papenov lonac ili Parni lonac jer se hrana kuha isključivo na pari. Iako mnoge
domaćice svoje povjerenje ne poklanjaju ekspres loncu jer misle da je koliko
efikasan toliko i opasan, danas nemaju razloga za takvo razmišljanje. Nova i
poboljšana verzija već svima poznatog ekspres lonca ima nekoliko prednosti.
Pritisak unutar posude puno je manji nego u starijim modelima, pa nema opasnosti
od eksplozije jela po cijeloj kuhinji.
Ekspres lonac obično je izrađen od aluminija
ili nehrđajućeg čelika. Danas su najkvalitetniji oni od nehrđajućeg čelika sa
teškim, troslojnim ili bakrom presvučenim dnom koji služi boljoj provodljivosti
toplote. Pretis lonac izrađen je u skladu sa najvišim bezbjednosnim normama sa
sistemima zaštite, tako da je opasnost rukovanja njime svedena skoro na
minimum. Upotreba ekspres lonca podrazumijeva bržu pripremu hrane, uštedu
energije, a zbog kraćeg vremena kuhanja sa manje vode i masnoće, sačuvat ćete
više vitamina i minerala nego što bi to bio slučaj kod tradicionalnih načina
pripremanja hrane. Priprema hrane u ekspres loncu podrazumijeva nekoliko
prednosti:
Brže - korištenjem ekspres lonca skraćujete vrijeme pripremanja hrane i do
70 posto.
Lakše i čistije - proces pripremanja hrane u ekspres loncu je vrlo
jednostavan: stavite sastojke u posudu, zatvorite poklopac i spremni ste za
pripremanje ukusnih jela. Pošto se proces kuhanja odvija u hermetički
zatvorenoj posudi, hrana vam ne može pokipjeti.
Ušteda energije - brža priprema hrane znači i manji utrošak energije.
Također, ekspres lonac je posuda sa akutermalnim dnom, a to znači da posudu
zagrijavate samo na početku, dok ne dostignete željenu temperaturu, a zatim
smanjite dovod energije na minimum. Na ovaj način ostvarujete značajnu uštedu
energije.
Zdravije - zbog kraćeg vremena kuhanja i pripremanja hrane sa manje vode i
masnoće sačuva se više vitamina i minerala. Također, sistem kuhanja u ekspres
loncu podrazumijeva „zatvoren sistem” što znači da kiseonik u zraku, koji može
da uništi važne hranljive sastojke, nije prisutan u procesu pripreme hrane.
Ukusnije - zbog značajno kraćeg vremena kuvanja, čuva se okus i boja
hrane.
Pretis lonac ujedinjuje brzinu i lakoću
pripreme, pružajući kvalitetan, zdrav i ukusan obrok i upravo zbog toga je
idealan za zaposlene ljude koji nisu spremni na kompromis kada je riječ o
zdravlju i uživanju u hrani.
Prije upotrebe i korištenje
Kod upotrebe ekspres lonca bitno je da čistite
filter za zrak nakon svakog kuhanja i da kada voda u loncu jednom provri,
ostatak vremena kuhate na laganoj vatri. Lonac je naročito pogodan za jela kao
što su grah, govedina, janjetina, ali također je pogodan i za druge vrste jela
koja zahtijevaju manje kuhanja, s tim da pri tom morate paziti na vrijeme kako
ne bi hranu prekuhali.
Postoje različite vrste ekspres lonaca, ali
nije loše da se za svaki na početku pridržavate uputstva za upotrebu. Umetak
trebate staviti na dno ako kuhate jela koja se mogu prilijepiti za dno lonca. 1
½ dl vode dovoljno je za kuhanje povrća, a suhe namirnice poput leće, graha,
graška trebaju biti prekrivene sa vodom. Lonac smijete pokriti do 2/3 ako
kuhate namirnice koje ne zahtijevaju puno tekućine, a inače smijete ga napuniti
samo do polovine prostora.
Ventil mora biti očišćen, kako bi para mogla izlaziti. Nikada ga ne smijete otvarati na silu. Pritisak mora prvo pasti i tek ga onda možete otvoriti. Kada lonac nije u upotrebi, gumicu skinite i držite je odvojeno, jer se zna kod stajanja zalijepiti za lonac. Lonac trebate čisiti blagim sredstvima i nikada ga nemojte ribati.
Pritisak, šištanje i ispuštanje pare
Vrijeme kuhanja određuje se kada je postignut
željeni pritisak. Kada se postigne željeni pritisak smanjite temperaturu. U
toku kuhanja zvuk koji izlazi iz lonca treba se stalno čuti. On pokazuje da se
postigao željeni pritisak. Ako je temperatura npr. prevelika može vam se
dogoditi da tekućina ispari. Kada se takvo nešto dogoditi zvuk postaje jači i
tada morate smanjiti temeperaturu.
Malo prije nego je kuhanje završeno lonac maknite sa vatre, malo ga poprskajte hladnom vodom kako bi pritisak pao i tada kuhanje prestaje. Taj postupak je važan kod namirnica koje trebaju kraće kuhanje, kako se ne bi prekuhale. Za jela koja trebaju više vremena kuhanja možete i ostaviti da temperatura sama padne. Kako unutrašnja temperatura raste, tako se i pritisak u loncu diže do granice kada se ventil otvara, ispušta višak pare, te tako sprečava da pritisak i dalje raste.
Viša temperatura uzrokuje to da se hrana kuha
brže, te se kuhanje smanjuje za oko 70 posto. Npr., isjeckan kupus se kuha za
jednu minutu, svjež zeleni grah u tri minute, manji krompiri oko pet minuta
(ovisno o debljini i vrsti), dok će vam za cijelo pile trebati samo dvadesetak
minuta. Za sve ovo bi vam bez ekspres lonca trebalo mnogo više vremena, zato
ukoliko ga već ne koristite još jednom razmislite!
Photo credit: Pixabay.com
Nema komentara:
Objavi komentar