ponedjeljak, 28. studenoga 2016.

Korisni savjeti



Kako da vam bočica koju ste spakovali u kofer ne curi?

Da li ste nekada otvorili kofer i vidjeli da je šampon iz bočice počeo da curi? Evo jednostavnog rješenja: prije puta stavite komadić plastične kese ispod zatvarača bilo koje boce koju pakujete.

Kako da otpušite odvod na sudoperi?

Veoma jednostavno: sipajte 1 šolju sode bikarbone u zapušeni odvod, zatim dodajte pola šolje sirćeta i odmah pokrijte odvod! Sačekajte 30-45 minuta i zatim pustite toplu (skoro vruću) vodu otprilike 2 minuta.

Kako da dobijete jake nokte?

Stavite šolju vode da provri, kad provri dodajte 15ml želatina. Promešajte i ostavite da se prohladi dovoljno da vam ne opeče prste. Nakon toga gurnite nokte u mešavinu otprilike 2 minuta. Isperite prste i uživajte u jakim noktima!

Kako da napravite sredstvo protiv komaraca?

U bočici za sprej pomiješajte 15 kapi ulja lavande, 10 kapi eteričnog ulja cotronele, 3-4 kašike ekstrakta vanile i 4-5 kašika soka od limuna. Dopunite bočicu vodom i poprskajte po sobi.

Kako da uklonite miris kućnog ljubimca?

Ne znate kako da se otarasite mirisa sa tepiha ili namještaja gde je boravio vaš kućni ljubimac? Evo jeftinog i brzog rešenja! U bočicu za sprej sipajte dva dijela vode i jedan dio vodice za ispiranje usta. Isprskajte željenu površinu. Postavite stare novine preko isprskane površine. Ako novine ne upiju miris ponovite postupak.

Kako da očistite fugu?

Uzmite sedam šoljica vode, pola šolje sode bikarbone, trećinu šolje soka od limuna i četvrtinu šolje vinskog sirća. Trljajte po linijama fuge dok se ne očiste.

Kako da očistite oštećene drvene površine na namještaju?

Pomiješajte četvrtinu šolje ulja i 3/4 šolje vinskog sirćeta, nakapajte na krpu i prebrišite oštećenu drvenu površinu. Uskoro će izgledati kao nova.

Kako da napravite sredstvo protiv hrđe?

Treba vam samo jedan sastojak: sok od limuna. Jednostavno potopite zahrđali nož u sok od limuna na neko vrijeme i nakon toga istrljajte sunđerom ili krpom i iznenadićete se postignutim rezultatom - hrđa će biti uklonjena.

Kako da napravite vazelin?

U šerpici pomešajte 30 grama rendanog pčelinjeg voska i polovinu čaše maslinovog ulja. Otopite mješavinu na laganoj vatri. Sipajte u teglicu da se ohladi i očvrsne.

Kako da napravite višenamjensko sredstvo za čišćenje u kuhinji?

U bocu sa rasprsšivačem dodajte 350gr sirćeta, 350gr tečnosti za suđe i 1kašičicu deterdženta za veš (za ljepši miris).  Poprskajte željenu površinu i vidjećete kako će brzo da zablista.

Kako da uklonite mrlje od trajnog markera?

Sa odjeće – pomoću dezinfekcije za ruke
Sa zidova   – pomoću zubne paste ili laka za kosu (ne trljajte zid prejako, da ne skinete boju)
Sa tepiha  – pomoću sirćeta
Sa drvenih površina  – trljanje alkoholom

Kako da organizujete ključeve?

Imate gomilu ključeva koje ne razlikujete? Obojite vrh svakog ključa različitom bojom laka za nokte i dobićete interesantne ključeve koje lako prepoznajete.

Kako da napravite sami sredstvo za čišćenje stakla?

Evo kako da na lak način napravite sredstvo za čišćenje ogledala i stakla: pomešajte 2 šolje tople vode, 1/4 šolje sirćeta, 1/4 šolje alkohola i kašiku  kukuruznog skroba. Staklene površine će zablistati nakon čišćenja ovim sredstvom.

Kako da napravite domaći sprej od lavande?

Volite miris lavande u spreju, ali vam se ne dopada cijena? Evo jeftine alternative.
U boci sa rasprkivačem pomešajte 2 šolje destilisane vode, 2 kašike votke ili alkohola i 1/2 kašike ulja lavande. Promućkajte da se pomiješa i prskajte po želji, počev od veša do spavaće sobe, za osvježavajući miris.

Kako da napravite sredstvo protiv korova?


Imate problem sa korovom, a ne želite da kupujete sredstva za njegovo uništavanje? Napravite sami jeftinu varijantu: napunite bocu sa prskalicom sirćetom za turšiju, dodajte pola šolje soli i mrvicu sredstva za čišćenje posuđa. Zatvorite bocu, promućkajte i poprskajte korov.

Nema komentara:

Objavi komentar