ponedjeljak, 6. ožujka 2017.

Kako ukloniti masne naslage sa kuhinjskih elemenata od drveta


Imala sam pitanje kako očistiti kuhinjske elemente. Zahvaljujem se na pitanju i evo odlučila sam da napišem jedan tekst na tu temu. 

Čišćenje radnih površina, po pravilu je svakodnevna kuhinjska obaveza. Ali, masne naslage mogu pokrivati gornji dio visećih elemenata i sve ono što stoji na njima.
Predložiću vam efikasan način uklanjanja masnih naslaga sa drvenih površina.
Za to će vam biti potrebn soda bikarbona i suncokretovo ulje. Od ovih sastojaka napravite smjesu srednje gustine u proporciji: 1,5 dio sode bikarbone i 1 dio ulja.
Uradite slijedeće:
Mekom krpom smjesu nanesite na zaprljanu kuhinjsku drvenu površinu i prebrišite je uz blagi napor. Ova smjesa nije baš homogena, tako da vas to ne brine.
Drvo se transformiše pred vašim očima, počinje da diše, postaje čisto, izgleda kao novo.
Možete upotrijebiti i staru četkicu za zube. Ovaj hranljivo-čisteći piling treba koristiti na drvenim elementima bar dva puta mjesečno. On ne samo što održava čistoću, nego i štiti drvo od isušivanja i prekomjerne vlage. Sa ovom smjesom možete tretirati sve drvene površine u vašem domu (vrata, stolove, stolice, drvene ramove slika itd).
Masne naslage na plastičnim kuhinjskim elementima lako se uklanjaju uz pomoć rastvora soli i vode ( 1 kafena kašičica na 1 litar vode).

Nema komentara:

Objavi komentar