Sastojci
potrebni za ajvar:
5
kg paprika
2,5 kg plavih patlidžana
7,5 dcl ulja
5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)
0,5 l alkoholnog octa
2,5 l vode
3 žlice soli
3 žlice šećera
žlica papra u zrnu
2,5 kg plavih patlidžana
7,5 dcl ulja
5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)
0,5 l alkoholnog octa
2,5 l vode
3 žlice soli
3 žlice šećera
žlica papra u zrnu
Oprati
patlidžane i paprike. Paprike očistiti od sjemenki i sve narezati na kockice.
U
lonac s hladnom vodom staviti ocat, sol, šećer, papar u zrnu i feferone. Kad
voda zavri stavljati paprike izrezane na kockice i patlidžan da provri. Ovisno
o veličini lonca, količina paprike i patlidžana će ohladiti kipuću vodu, a kad
ponovno zavri, nakon 2-3 minute izvaditi patlidžane i papriku, te ih staviti na
stranu da se ohlade. Ovo ponavljati dok se sva paprika i patlidžani ne
prokuhaju.
Sa
mikserom ili multipraktikom samljeti ohlađene paprike, patlidžane i feferone,
staviti u lonac (najbolji je plitki, a širok), dodati ulje i kuhati 2 sata na
srednje jakoj vatri uz kontinuirano miješanje. Može se staviti u pećnicu na
180°C, gdje se peče tri i pol sata, a svakih pola sata je potrebno izvaditi iz
pećnice i dobro promiješati.
Uliti
u vruće staklenke i ostaviti u mlakoj pećnici (50°C) dok se ne ohladi. Kad se
ohladi na vrh ajvara uliti malo ulja, povezati i staviti na hladno i mračno
mjesto.
Nema komentara:
Objavi komentar