U
moderno opremljenoj kuhinji, upotreba mikrovalne pećnice gotovo je neizbježna.
Velika ušteda vremena, toplinske energije i praktičnost ogromne su prednosti
ovih pećnica. No, kao i kod svakog aparata sa zračenjem, postavlja se pitanje o
utjecaju mikrovalova na zdravlje.
Konkretno,
radi se o vrlo kratkim elektromagnetnim valovima koji putuju brzinom svjetlosti
(oko 300 000 km/s), a kakve emitiraju još i radio i TV signali, mobilni telefoni,
navigacijski i satelitski sistemi i mnoga druga tehnološka dostignuća, bez
kojih nam je život danas nezamisliv.
Štetan utjecaj takvih zračenja nije znanstveno dokazan,
ali teško je predvidjeti kakve će posljedice takva količina zračenja imati
nakon nekoliko desetljeća. Stoga je broj poklonika i osporavatelja mikrovalnih
pećnica danas podjednak.
Za
razliku od klasične pećnice, u kojoj se može dogoditi da se hrana izvana dobro
ispeče, a iznutra ostane sirova, mikrovalna pećnica kuha iznutra prema van.
Valovi prodiru u unutrašnjost hrane, pa sve svi dijelovi počinju zagrijavati
istodobno. Nažalost, iz istih se razloga u mikrovalnoj pećnici ne može postići
hrskava korica.
Ipak, kod duboko smrznute hrane ili većih dijelova može
doći do nejednakog zagrijavanja, pa neki dijelovi hrane ostanu nedovoljno
obrađeni.
Postoji predrasuda da je hrana zagrijavana u mikrovalnoj
pećnici na neki način "ozračena" ili "otrovana". Međutim,
to nije tačno. Mikrovalno zračenje prisutno je samo tijekom procesa kuhanja i
prestaje čim se pećnica ugasi.
Često je pitanje smanjuje li se obradom u mikrovalnoj
pećnici hranjiva vrijednost hrane, a odgovor je – u istoj mjeri kao i kod
kuhanja na štednjaku. Ako se hrana prejako termički obradi, određeni sastojci
se, dakako, uništavaju.
Kod upotrebe mikrovalnih pećnica važno je pridržavati se
uputa za pojedini model, a neka su pravila pritom univerzalna:
· - tekućine
koje podgrijavamo mogu u vrlo kratkom roku postati pregrijane i pri vađenju ili
konzumiranju izazvati opekline. To možete spriječiti miješanjem tekućine prije
stavljanja u mikrovalnu ili stavljanjem plastične kašikice u šoljicu.
· - u
mikrovalne pećnice ne smiju se stavljati metali jer se od njih mikrovalne zrake
odbijaju i šire po cijelom prostoru, pa dolazi do iskrenja, pa čak i do požara!
· - ne
preporučuje se zagrijavanje dječjih bočica jer, iako bočica može biti hladna na
dodir, tekućina se može pregrijati i uzrokovati opekline. Postoji i mogućnost
od eksplozije jer se u zatvorenom spremniku stvara vodena para.
· - unutrašnjost
pećnice čisti se mekom krpom namočenom u sapunicu.
· - nikako
se ne smije koristiti oštećena ili neispravna pećnica.
· - redovito
provjeravajte ispravnost vrata pećnice, redovito je čistite i ne uključujte je
kad je otvorena ili prazna.
Nema komentara:
Objavi komentar