srijeda, 8. travnja 2015.

Napravite potpourri sa jabukama

Zašto trošiti novac na razne mirise kad možete sami da napravite razna mirisna sredstva od stvari koja su vam pri ruci.

Potpourri je mješavina suhih biljaka koje služe da oplemene i osvježe naš dom. Kupovni, iako bi trebalo da su prirodni, često to nisu, jer sadrže brojne hemikalije.

Evo recept za potpurri od jabuka, cimeta, narandže, šišarki i karanfilića. Jabuke i narandže je potrebno isjeći na što tanje kriške i peći na 225 stepeni 2 sata, kako bi se voće isušilo a ostalo cijelo. Kada ste to uradile, smjestite ga u staklenu posudu sa poklopcem i pomiješajte mješavinom mirisnih začina po volji: cimet, karanfilić, anis i slično – mirisat će fantastično. Sipajte u neku ukrasnu činiju i  ostavite da djeluje – povremeno miješajući kako bi ispustili arome. Alternativa za začine mogu biti i eterična ulja, samo sa njima treba pažljivo da ne sipate previše.
                

Nema komentara:

Objavi komentar