ponedjeljak, 25. rujna 2017.

Čišćenje sjedeće garniture


Prije nego što počnete s čišćenjem sjedeće garniture, zapamtite ove dvije stvari: prvo, nikada nemojte koristiti puno vode, već dobro ocijedite vlažne krpe koje koristite za čišćenje sjedeće garniture; drugo, uvijek prvo isprobajte sredstvo na manjem komadu sjedeće garniture koji nije pretjerano uočljiv. Ako sve prođe u redu, slobodno očistite cijelu mrlju ili cijelu sjedeću garnituru.
Za početak, jedan neočekivani trik. Pokušajte očistiti mrlju vlažnim baby maramicama (pazite, rekla sam vlažnim, što znači da vlažne maramice možete koristiti samo kod tkanina koje podnose mokro čišćenje ili čišćenje sredstvima baziranim na vodi). Nježno istrljajte mrlju i biti ćete iznenađeni kamo je nestala. Važno je i da redovito usisavate svoju garnituru.



Za standardno čišćenje sjedeće garniture koja podnosi vodu koristite sljedeću recepturu: jednu četvrtinu šalice blagog deterdženta uspite u litru mlake vode i miješajte dok se ne stvori pjena. Suhom krpom nanesite tako dobivenu pjenu na presvlaku sjedeće garniture i nježno očistite (naravno, prije toga ste napravili test na neuočljivom dijelu presvlake). Nakon što ste nanijeli pjenu i temeljito očistili presvlaku, čistom krpom odstranite ostatak sapunice.

Mrlje na presvlaci sjedeće garniture očistite odmah. Što dulje čekate, to će biti teže odstraniti mrlju. Prolivenu tekućinu pokupite suhom krpom. Nemojte trljati, samo položite krpu na mrlju i pustite da upije tekućinu.




Krv možete očistiti sljedećim sredstvom: pomiješajte dvije jušne žlice s litrom mlake vode. Nanesite smjesu na mrlju, pustite da sol upije krv i isperite čistom vlažnom krpom. Ponavljajte dok mrlja ne nestane. Ako se uhvatite u koštac s tvrdokornom krvnom mrljom, na nju nanesite razrijeđenu otopinu hidrogen peroksida te isperite čistom vlažnom krpom (naravno, prije testirajte na malom dijelu presvlake kako tkanina ne bi izblijedila).
Mrlje organskog podrijetla (sok, vino, senf) očistite tako da pomiješajte alkoholni ocat i vodu u omjeru 1 naprama 3 te tako spravljenom mješavinom očistite mrlju.



Crveno vino s presvlake sjedeće garniture čistite mješavinom sapunastog deterdženta i hidrogen peroksida (pomiješajte u jednakim omjerima).
Tintu ćete očistiti tako da na mrlju nasprejate lak za kosu te operete čistom vlažnom krpom.
Za mrlje od bobica pomiješajte jednu jušnu žlicu alkoholnog octa s tri četvrtine šalice alkohola za dezinfekciju. Mješavinu nanesite na tkaninu te na nju postavite čistu, suhu krpu dok ne upije svu tekućinu. Ponavljajte dok mrlja ne nestane. Nakon toga vlažnom krpom očistite mjesto gdje se nalazila mrlja te obrišite suhom.
Ukoliko se presvlaka vaše sjedeće garniture ne smije čistiti vodom i sredstvima baziranim na vodi, nabavite otapalo koje se ne bazira na vodi i slijedite uputstva ili potražite savjet stručnjaka.






Photo credit: Pixabay.com

Nema komentara:

Objavi komentar