srijeda, 27. rujna 2017.

Uljepšajte svoj dom lampama


Lampe su me oduvijek privlačile. Danas na tržištu postoji veliki izbor lampi, raznih oblika i veličina. Definitivno lampa pridonosi enterijeru i izgledu vašeg doma. To je jedan detalj koji može da uljepša vaš dom. U nastavku ćemo malo pričati o lampama, kako ih odabrati i ponuditi vam neke prijedloge. 

Funkcija lampe određuje njenu osnovnu karakteristiku. Dakle, bitno je odrediti njenu namjenu - koristimo li lampu za opću rasvjetu, akcentiramo li neki objekt ili samo određujemo smjer kretanja, ili nam služi kao radno svjetlo. Kako postići ugodan ambijent samo s rasvjetom zahtjevan je i opsežan zadatak koji prvenstveno ovisi o prostoru i željama koje se žele postići te to iziskuje ozbiljan arhitektonsko-inžinjerski pristup i kompleksan projekt rasvjete.

Klasične Edisonove žarulje sa žarnom niti, najugodnije su ljudskom oku, a ugodan ambijent može se postići i štednim, led i halogenim žaruljima toplog žutkastog tona.


    Ovo je jedna divna lampa koja bi odlično izgledala u dnevnom boravku.



 Krasna lampa za komodu ili neki ukrasni stolić.


 Jedna moderna lampa pogodna za dnevnu ili spavaću sobu.

Za romantiku i ugodu, najvažnije je ugasiti opća svjetla, odnosno ugradbene ili nadgradbena rasvjetna tijela koja osvjetljavaju cijeli prostor. Ugradbene lampe, visilice, plafonjere i lusteri iznad blagovaonskog stola u tom slučaju trebaju biti ugašeni, a željeni dojam ležernosti, opuštenosti i romantike postići ćete tako da u prostor postavite samostojeće lampe.

Velika, ikonička, upečatljiva lampa može interijeru dati snažan kakakter i postati glavni dekorativni element u prostoru. Među takvim ikoničkim transformatorima prostora su klasici – gigantska Anglepoise lampa koja je zapravo uvečana verzija kultne stolne lampe industrijskog izgleda iz 1932. godine koju je osmislio automobilski inženjer George Carwardine. Carwardine se proslavio što je smislio lampu koja ima ležaj koji ostaje u položaju u koji ga postavite.




 Romantična lampa za romantične duše.


Lampa savršena za ljubitelje svemira, astronomije, kosmosa, planeta i svega lijepog u našem svemiru.

Kultne lampe od najvećih proizvođača poput Artemide, Flosa, Tom Dixona, Inga Maurera, Foscarinija, Moooia uistinu su mala umjetnička djela koje možemo tretirati kao umjetničke skulpture, no naravno tu je i mnoštvo jeftinijih “no name” lampi koje će ponekad, ako imate dobro oko koje zna izabrati, jednako dobro izgledati u prostoru.



Photo credit: Amazon.com

Nema komentara:

Objavi komentar