subota, 28. veljače 2015.

Kako da rezano cvijeće ostane što duže svježe

Svaka žena voli da dobije na poklon cvijeće, bilo za rođendan, 8. mart ili bilo koji drugi povod. Mada nekad povod nije ni potreban, potrebna je mašta muškarca da je iznenadi sa lijepim buketom sa vremena na vrijeme.

Postavlja se pitanje kako da rezano cvijeće ostane što duže svježe. Dobili ste predivan buket i jednostavno želite da što duže ostane svjež i lijep. Kako to postići? Evo par praktičnih trikova i savjeta koji će vam pomoći u tome.

- Najvažnije od svega su svježa voda i niža temperatura. Cvijeću u vazi morate svakodnevno mijenjati vodu i držati ga u hladnijim prostorijama.

- Stavite slomljeni aspirin zajedno sa vodom i na taj način možete više održati cvijeće.

- Dodajte pola kašikice izbjeljivača u vazu kako bi smanjili nastajanje bakterija koje mogu smanjiti vijek cvijeća.

- S vremena na vrijeme možete cvijeće malo poprskati sprejem za kosu, ali sa malo udaljenijeg mjesta.

- Dok je cvijeće u vazi, brinite se o njegovim stabljikama. Provjerite da su svi vrhovi stabljika uronjeni u tekućinu jer inače neće imati efekta. Stabljike režete pod uglom od 45 stepeni prije nego što ih stavite u vazu. Svaki put kad mijenjate vodu u vazi bi trebali ponovno odrezati vrh stabljike.
Ukoliko u vodi djelomično ili potpuno plivaju listovi, odstranite ih.

- Vodu je važno mijenjati zbog bakterija. Ako baš volite trikove, pokušajte i sljedeće: utrljajte malo stipse na dno stabljike - to će potaknuti cvijet da povlači vodu, ali opet, ključ je u svježoj vodi. Stipsa će, dakle, cvijetu samo pomoći da upije više vode.


Nema komentara:

Objavi komentar