srijeda, 25. veljače 2015.

Kratki i praktični savjeti za domaćinstvo

Savjeti za domaćinstvo nikada nisu na odmet. Uvijek je lijepo kada saznate nešto novo i praktično što vam može olakšati svakodnevnicu u kući i kućnim poslovima.

Evo par kratkih i praktičnih savjeta za domaćinstvo.

- Ukoliko imate ružne ostatke naljepnica na lakiranim površinama ili pločicama, namažite te površine margarinom i moći ćete ih s lakoćom odstraniti.

- Ukoliko kod kuće čuvate srebro u ladici, unutra stavite komad krede. Ona će vezati vlagu tako da ista ne može djelovati na srebro.

- Ukoliko ste presolili supu, u lonac dodajte jedan oguljeni krumpir koji će upijati višak soli. Kasnije ga izvadite i isti servirajte uz supu.

- Ako imate problem s čišćenjem stakala naočala, nanesite na njih samo par kapi octa ili vodke i rješeno.
- Riža i tjestenina će biti manje slijepljene ako u kuhanu voda dodate malo maslaca ili ulja.

- Ako želite da odstranite hrđu koja je nastala u kadi, uzmite 1/2 čaše soka od citrona i 1/2 čaše soli i izmešajte, sunđerčićem protrljajte i onda isperite vodom.

- Ako želite da imate sjajne cipele za nekoliko sekundi, namažite ih kremom za ruke i istrljajte mekanom krpom.

- Ako želite da očistite dno flaše sa talogom od vina ili vazu sa uskim grlom, stavite unutra nekuhanu rižu, kašikicu deterdjenta i vode.Zatvorite rukom otvor i tresite gore dole i cijeli talog i prašina će nestati.

- Ako imate na zidovima rupe od bor mašinu ili od eksera , uzmite brašno i vodu i napravite gusto tjesto i napunite rupe.

- Kad odmrzavate zamrznutu ribu ako želite da vam ne požuti i da sačuva boju, odmrzavajte je u mlijeku. Enzimi koji su u mlijeku ne dozvoljavaju da riba promjeni boju.

- Kako da naostrite makaze - Presavijte 3 puta aluminiumsku foliju i sijecite makazama foliju 10 tak puta, isprobajte seći papir, ako nisu još oštre sijecite foliju dok se ne naoštre.

- Ako vam djeca crtaju po zidovima sa kreonima i masnim bojicama ...kao voštanim bojama, uključite fen i sa vrućim zrakom pređite preko boja dok se ne rastope, zatim mokrom krpom pređite preko.

- Ogrebotine na namještaju protrljajte sa očišćenim orasima i neće više biti toliko vidljive.

- Da bi vam zvuk zvonjenja mobilnog telefona bio glasniji, stavite ga u keramičku šoljicu.

- Ako nemate kukuruz za kokice za pravljenje u mikrovalovnoj pečnici koji je kupovni,ili ako ne želite da kokice radite u šerpu, onda zrna kukuruza nauljite i posolite i stavite u običnu papirnatu vrečicu koju ste zatvorili sa čačkalicama i namjestite vrijeme pečenja na 2,5 minuta i imate kokice iz mikrovalne pečnice.

- Aloje vera sirup nalijte u posudice za led i zamrznite, kad bude smrznuto izvadite kockice i pospremite u vrečicu, dobro će vam doći za hlađenje opekotina.

- Ako vam se u soli stvaraju grudice, ubacite nekoliko zrna riže jer će upiti vlagu.

- Kruh će dulje ostati svjež ako u vrećicu stavite malo celera.

- Ako vam, se događa da mlijeko postane kiselo prije isteka roka, to možete spriječiti tako da u njrga uspete malo soli.

Nema komentara:

Objavi komentar