petak, 27. veljače 2015.

Soda bikarbona je čudo!

Svi smo čuli za razna odlična svojstva sode bikarbone. Ja je lično koristim prilikom otklanjanja raznih mrlja, i stvarno je učinkovita. Soda bikarbona je pravo multifunkcionalno čudo koje će vas oduševiti svojim mogućnostima.

Osim što ga možete koristiti na razne načine u domaćinstvu i za zdravlje jer štiti od raka, također se može koristiti i za zdravo kuhanje.

- Soda bikarbona ima snažno alkalno djelovanje, ona postiže ravnotežu u našem organizmu na način da mu vraća kiseli PH u lužnato stanje. Ona je derivat soli koji se može koristiti kao prirodno sredstvo za reguliranje kiselosti u hrani te kod pripreme pekarskih proizvoda kao prirodno sredstvo za dizanje tijesta.

- Kod izrade raznih dizanih tijesta, kao što su pizza, kruh i kolači, koristite sodu bikarbonu kao prirodni kvasac za dizanje tijesta.

- Umjesto da trošite novce na raznorazne skupe suhe šampone, pospite malo sode bikarbone po korijenu i razbarušite kosu. Rezultat će biti isti, kao da ste koristili suhi šampon, no potrošit ćete manje novaca.

- Za volumen, dodajte vašem šamponu malo sode bikarbone i promiješajte. Soda će pomoći ukloniti nečistoće, ostavljajući kosu lakšom i punom volumena.

- Pomiješajte sodu, jagode i limunov sok te iskoristite kao pastu za četkanje zubi. Rezultati već nakon nekoliko sedmica će vas oduševiti.

- Pomiješajte dvije do tri kašikice sode bikarbone s vodom, te dodajte svoje omiljeno eterično ulje. Namačite noge do 20 minuta, a zatim pročistite stopala s pastom od sode bikarbone i vode kako bi oljuštili mrtve stanice.

- Kako bi kupatilo uvijek blistalo kao sredstvo za održavanje može se koristiti soda bikarbona i to tako što se kupatilo čisti vlažnim sunđerom natopljenim sodom bikarbonom. Također se koristi i za otčepljivanje odvoda. Jednostavno sipati 100 grama sode bikarbone u odvod, a nakon toga preliti sa najmanje pola litra vrele vode. Koristi se i za uklanjanje kamenca i neprijatnih mirisa iz veš mašine i to tako što se jednom u mjesec dana doda soda bikarbona i prazna mašina odradi jedan ciklus pranja.

- Soda bikarbona pomaže i u ukljanjanju smrada iz pepljare i kante. Što se tiče pepljare potrebno je samo nasuti malo sode bikarbone kako bi se uklonio miris dima. U kantu za smeće nasuti sodu bikarbonu i ubaciti vreću za smeće na taj način će ona neutralisati neugodan miris iz kante. Koristi se i za uklanjanje smrada iz obuće.

- Ubodi komarca mogu biti veoma neprijatni, pa čak i bolni. Ali i tu od pomoći može biti soda bikarbona i to tako što se na mesto uboda nanese pasta od vode i sode bikarbone. Djelotvorna u ovom slučaju može biti i pasta od sode bikarbone i jabukovog sirćeta. Dobra je i za liječenje opekotina, za ublažavanje svraba od nekih osipa ili alergija, pa čak i za liječenje osipa od pelena.

Nema komentara:

Objavi komentar