nedjelja, 9. kolovoza 2015.

Peglanje po vrućini

Peglanje je nešto što ja najviše mrzim. To mi je jedan od najomrazenijih kućnih poslova. Radije bih oprala tonu veša na ruke nego da ispeglam par stvari. Ali, eto moram i to raditi sa vremena na vrijeme. Kako peglati kada s vani nesnosne vrčine? Evo par praktičnih savjeta koji će vam to malo olaksati.

1. Mokri peškir
Odjeću koju želite da ispeglate stavite na ravnu površinu i pokrijte je mokrim peškirom. Pritisnite i izravnajte izgužvane dijelove. Pustite da se odjeća osuši.

2. Para iz kupatila
Zatvorite prozore i vrata kupatila pa odjeću koju želite da ispeglate objesite što bliže tušu, ali pazite da je ne ukvasite dok se tuširate. Dok se vi tuširate para će izravnati nabore na odjeći. Ako je odjeća nakon toga vlažna ostavite je u drugoj sobi par minuta da se osuši.

3. Prskanje vodom
Objesite izgužvanu odjeću na mjesto gde voda može malo da prska. Sa udaljenosti od oko 30 centimetara pošpricajte odjeću vodom iz špricaljke. Vodi možete dodati malo omekšivača za veš za dodatnu mekoću. Ostavite da se kratko osuši. Kako se komad bude sušio tako će nabori nestajati.

4. Pegla za kosu
Prije nego što pređete peglom za kosu po odejći uklonite dlake koje su možda ostale na njoj kao i moguće ostatke proizvoda za stilizovanje kose. Ako pegla ima regulator temperature njom možete izravnati i osetljivije tkanine.

5. Kockice leda u sušilici za veš

Izgužvanu odeću i nekoliko kockica leda ubacite u sušilicu za veš pa je uključite da radi nekoliko minuta na visokoj temperaturi. Led će se otopiti i pretvoriti u paru koja će izravnati izgužvanu odjeću. Ova metoda deluje samo ako je sušilica malo napunjena a efekat je još bolji ako imate veliku sušilicu.

Nema komentara:

Objavi komentar