četvrtak, 13. kolovoza 2015.

Uljepšajte dom pomoću običnih biljaka


U potrazi ste za zelenilom koje će osvježiti vaš dom i unijeti dašak prirode u njega? Donosimo par predivnih ideja kako da u potpunosti promijenite izgled i atmosferu u vašem domu, a da pri tome ne potrošite mnogo novca.

Dracena

Nabavite pet dracena te ih sve zajedno posadite u veću saksiju kako biste stvorili bogati, gotovo egzotični, osjećaj. Nasuprot tamnoj saksiji, prugasto lišće izgleda dramatično i uzbudljivo. Prilikom kupovine birajte guste biljke sa što sjajnijim lišćem. Ispod saksije stavite modernu ploču od mermera koja će dodati posebnu eleganciju cijelokupnom aranžmanu. Održavanje: Držite ih u hladu. Sačekajte da se gornji sloj zemlje u potpunosti osuši, a onda zalijte većom količinom vode.


Afrička ljubičica

Pronađite tri različite nijanse ove predivne biljke te ih zasadite u zemljanu urnu. Zemlju prekrijte mahovinom koja će im pomoći da zadrže vlažnost i podariti još prirodniji izgled.Održavanje: Izložite ih direktnom jutarnjem suncu. Unesite u kuću kada je sunce najjače (u popodnevnim satima). Prilikom zalijevanja uklonite mahovinu. Vodite računa da je zemlja uvijek vlažna te pokušajte da ne skvasite listove.



Lirasti fikus

Veliki  listovi jednog visokog, lirastog fikusa u potpunosti će popuniti (ali i transformisati) svaki prazni ćošak u vašem domu. Postavite ga na pokretni stalak kako biste ga lakše pomijerali prilikom čišćenja. Zahvaljujući tamnom, cilindričnom loncu fikus dolazi u prvi plan. Reljafasti rad podsjeća na isklesano lišće te daje moderni izgled vašem domu.Održavanje: Umjerena svjetlost. Ne izlažite ga direktnom suncu. Zalijevajte tek onda kada se gornji sloj zemlje u potpunosti osuši.


Orhideja

One izgledaju veličanstveno mjesec, dva, a nakon toga cvijet nestane. Ljubitelji su vlage i svjetla, tako da će uspijevati i u kupatilu. Vosite računa o njihovom zalijevanju, jer voda veoma brzo ispari. Prilikom nabavke, izaberite orhideju koja ima jake, sjajne i čvrste listove te već “iznikle” cvjetove.Održavanje: Direktno jutarnje sunce. Zaštitite ih tokom jakog popodnevnog sunca. Zalijevajte tek onda kada primijetite da se gornji dio zemlje osušio.



Nema komentara:

Objavi komentar