četvrtak, 20. travnja 2017.

Kako da spasite zagorjelu hranu


Ukoliko vam ručak zagori nema potrebe da očajavate i da uloženi trud propadne. Evo nekoliko načina da spasite zagorjele specijalitete.

Čak i najiskusnijim domaćicama se može desiti da im ručak zagori. Ipak, postoji način da pripremljeno jelo ne završi u kanti za smeće. Zagorjelu hranu nemojte miješati, već je prebacite u drugi sud i nastaviti kuhanje. Ukoliko je miris zagorjelog jela ipak jak, kada hranu prebacite u drugi sud prekrijte je mokrom krpom. Nakon nekoliko minuta zamijenite drugom mokrom krpom i nastavite tako sve dok se miris zagorjelog ne neutrališe. Možete dodati i neki jači začin koji će zamaskirati preostao neprijatan miris.

Zagorjela vam je hrana - evo kako da se riješite neugodnog mirisa iz kuće. Ni u kojem slučaju nemojte izbaciti ostatke hrane u kantu za smeće i zaboraviti na njih, jer će se njihov neugodni miris i dalje širiti po vašem domu. Umjesto toga ubacite ih u plastičnu kesu, zavežite i odmah iznesite napolje. 


Otvorite prozore i vrata
Jedan od najlakših i najbržih načina da se riješite neugodnog mirisa je da otvorite prozore i vrata kako bi ga svježi vazduh neutralisao.

Uključite ventilator
Kako bi svježi vazduh što brže cirkulisao kroz vaš dom, odmah pored prozora ili vrata stavite ventilator (ili više njih, ako imate). Uključite ih na najveću brzinu.

Rerna
Zagrijte rernu na 100 stepeni. Dno tepsije prekrijte aluminijskom folijom i na nju stavite kašiku putera, malo cimeta i šećera. U rernu stavite tepsiju pa je isključite. Nakon tri sata izvadite tepsiju.

Osvježivač vazduha u spreju
Ako neko od vaših članova porodice nije alergičan, po kuhinji našpricajte malo osvježivača vazduha. Vodite računa da ne pretjerate, jer velika količina može pojačati neugodni miris.

Limun
U prokuhanu vodu dodajte limun koji ste isekli na kriške. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuva tridesetak minuta.

Karanfilić
U prokuvanu vodu dodajte šaku karanfilića. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuha dvadesetak minuta.

Luk
Isjeckajte jednu glavicu crvenog luka pa ga stavite u ključalu vodu. Skinite šerpu sa šporeta pa vodu prespite u više plastičnih posuda. Zatim posude rasporedite svuda po kući. Ostavite preko noći. Neugodni miris će nestati do jutra.

Sirće i hljeb
U šerpu naspite vodu pa dodajte dvije šolje sirćeta. Ostavite da proključa, smanjite temperaturu pa ostavite još petnaestak minuta. Nekoliko komada bjelog hljeba natopite ovom tečnošću i rasporedite po kući.

Soda bikarbona
U nekoliko posuda rasporedite pola šolje sode bikarbone pa ih postavite na mjesta gde se neugodni miris najviše osjeti.


Nema komentara:

Objavi komentar