utorak, 15. kolovoza 2017.

Kako ukloniti mrlje od šminke sa odjeće?



Koliko često vam se dešava da ugledate mrlju od pudera ili rumenila na svojoj omiljenoj košulji ili haljinici? Samu sebe prekoravate i onda pokušavate da to skinete, a u većini slučajeva bezuspješno. U ovom tekstu ću vam dati par trikova i savjeta kako da uklonite mrlje od šminke sa odjeće. Kao prvo jedna bitna stvar – postoje različite vrste make-upa zahtijevaju i različit način skidanja mrlji. Postoje dvije vrste šminke – masna i nemasna. Nemasni makeup su sjenila, rumenila, puder u prahu... Masni pak su ruž, maskara, tekući puder, sjenilo u kremi… Svaka vrsta zahtijeva specifičan način čišćenja. 
Najbolji i najefektivniji način jeste da skinete mrlje što prije, nemojte puno čekati. Što duže čekate, bit će vam teže da uklonite mrlje.
Mrlje od karmina
Najlakši način je da poprskate lak za kosu na fleku i pustite da odstoji oko 10 minuta, pa isperete i ubacite odmah u mašinu za veš. Ili, možete da tapkate malo alkohola na mrlju, a zatim dodate malo deterdženta i operete kao i obično. Posljednji metod jeste da koristite amonijak za domaćinstvo. Stavite odjeću kratko pod vodu čisto da blago nakvasite mjesto mrlje​​, pa utapkajte malo amonijaka, isperite i operite po uputstvima.
Napomena Izbjegavajte amonijak na svili i vuni !

Maskara, tuš za oči i tekući puder

Maskara, tuš za oči i tekući puder spadaju u masni makeup – što znači da je potrebno dobro sredstvo za uklanjanje masnoća. Ako su vaši kupljeni deterdženti zakazali isprobajte s WD 40. Utrljajte ga u mrlju , a zatim operite kao i inače. 

Kao alternativu za WD 40 možete koristiti i medicinski benzin ili benzin za punjenje upaljača. Postupak je isti. Ako se radi o osjetljivim tkaninama u oba slučaja na mjestu koje se ne vidi isprobajte, da ne bi oštetilo tkaninu. 

Maskara je jedan od proizvoda čije se fleke malo teže uklanjaju. Prvo tretirajte mrlju nekim sredstvom za uklanjanje fleka sa odeće. Zatim, operite u toploj vodu i hlornom ili izbjeljivaču koji ne skida bjoju. Ako odeća još uvek ima mrlju, operite ponovo. Izbegavajte stavljanje u mašinu za sušenje jer možete završiti sa trajnom flekom. Druga opcija je da pokušate da koristite losion za skidanje šminke, pa operete u mašini za veš.

Bilo da je tečan ili u prahu/kamenu, prvi korak koji treba da uradite jeste brzo ispiranje šamponom ili kremom za brijanje, jer su ovo proizvodi za iščišćavanje. Nakon što uradite ovakvo pred-pranje, operite kao i obično. Još jedna opcija za tečni puder jeste da uklonite masnoću sapunom za pranje sudova kako bi ,,omekšali'' mrlju . Skinite pažljivo višak i nježno trljajte sapun u mrlju, pa ubacite u mašinu na pranje.

Za većinu makeupa, bilo da se radi o podlozi, sjenilu, rumenilu ili maskari – pomoći će pasta od sode bikarbone i vode. Blago je utrljajte u mrlju i ostavite sat ili dva i onda isperite hladnom vodom i operite kao i uobičajeno. 

Farba za kosu
Ako dobijete mrlju od farbe za kosu na svojoj odjeći, očistite je alkoholom dok je još svježa. Čuvajte se, ovo je jedna od najtežih mrlja za uklanjanje !
Bez obzira na vrstu mrlja koju imate, ne potcjenjujte moć pred-pranja !


Photo credit: Pixabay.com


Nema komentara:

Objavi komentar