utorak, 15. kolovoza 2017.

Kako očistiti veš mašinu?



Nekada su žene veš prale na potocima sa čistom vodom i bez upotrebe hemijskih sredstava.
Korišten je jedan dodatak koji se u mom kraju zvao pralja, i eventualno sapun kabaš (điritnjak). Tako opran veš sigurno nije izazivao nikakve alergije. Međutim, vremena se mijenjaju pa danas žene samo ubace veš u mašinu za pranje veša i poslije izvjesnog vremena ga izvade čist i skoro suh. Vremenom i sama veš mašina se zaprlja pa ju je potrebno na neki način očistiti.

Prema jednom istraživanju čak 25 posto mašina za veš sadrži fekalne bakterije u tragovima, od naše odjeće. Naravno, nema potrebe da paničite – jednostavno možete dezinfikovati i očistiti mašinu – samo u par poteza.
Preporučuje se da svakih nekoliko mjeseci očitite mašinu i to ne samo unutrašnjost, već da pregledate pregrade, očistite vrata, gumu, pa i posude za prašak. Ipak, najvažnije je da očistite bubanj.

Pregrade u kojima stoje prašak i omekšivač, ako je moguće izvadite, i očistite mlakom vodom jer je to mjesto na kojem se skuplja vlaga, a samim tim i ostale neugodnosti. Posušite prije vraćanja u mašinu. Savetuje se da poslije pranja vrata mašine držite otvorenim.


Bubanj
Možete ga očistiti sirćetom i sodom bikarbonom ili limunovim sokom. Provjerite prvo da li je u bubnju ostalo nešto odjeće, možda zalutala čarapa. Ispraznite ga. U pregradu za prašak za veš uspite 2 kašike sode bikarbone, a pola šolje destilovanog sirćeta. Zatvorite pregradu i vrata mašine. Namjestite mašinu na najjaču temperaturu i izaberite najduži ciklus pranja koji postoji na vašoj mašini.

Neka mašina odradi pun krug, soda bikarbona i sirće će u potpunosti očistiti i dezinfikovati unutrašnjost mašine.
Proces čišćenja obavljajte svaka tri mjeseca i češće, ako često perete masnu i prljavu ili radničku odjeću.

Ako se vaša odjeća osjeća na vlagu poslije pranja moguće je da je problem u mašini. Da biste uklonili taj miris pomoći vam može ulje od karanfilića. Stavite 10 kapi u bubanj i uključite da mašina odradi pun ciklus na višoj temperaturi.

Ukoliko su vam u mašini ostale fleke od boje koju je neki komad odjeće pustio, stavite jednu čašu izbjeljivača u mašinu i opet je pustite praznu na program 90°. Izbjeljivač će ubiti i bakterije i buđ, ali ga nikada nemojte koristiti sa nekim drugim rastvaračima i sredstvima za čišćenje jer mogu da naprave toksična jedinjenja.

Kada očistite veš-mašinu, pustite je jednom praznu na neki hladni program ili samo na ispiranje kako biste dobro isprali sve hemikalije i supstance koje ste koristili za njeno čišćenje.

Uz ove savjete preporučujemo vam još i da ostavite vrata na mašini otvorena kako bi se ona osušila iznutra. Na taj način ćete spriječiti pojavu buđi.

Izbjegavajte da koristite omekšivač za veš jer je njega najteže očistiti.

Ne zaboravite da iz prljave veš mašine ne može izaći čist veš, on može samo tako da izgleda.


Photo credit: Pixabay.com



Nema komentara:

Objavi komentar