ponedjeljak, 14. kolovoza 2017.

Kako očistiti madrac?



Hemijsko čišćenje madraca je poprilično skupo. Ako niste u mogučnosti da sebi to priuštite, evo par savjeta i trikova koji će vam olakšati čišćenje madraca. Ono što vam je potrebno je mao više truda i vremena, ali postići ćete sigurno odličan rezultat a pri tome uštediti i novce. Pa da počnemo.

Nakon što s madraca skinete svu posteljinu, dobro ga usišite usisavačem kako biste maksimalno uklonili svu prašinu, kosu, dlake i oljuštenu kožu. Ako vam se netom prije dogodilo da ste nešto prolili po madracu, očistite gu dok je još mokar. Hladnom vodom namočite čistu krpu s većom mogućnošću upijanja. Mokru mrlju na madracu nemojte trljati krpom, nego njome maksimalno upijte višak tekućine. Ponovite postupak koliko je puta potrebno.

Čišćenje mokrih i suhih mrlja - U široj posudici pomiješajte 30 ml hidrogen peroksida  i 15 ml tekućeg deterdženta za suđe. Dobro ih pomiješajte kašikom da se stvori pjena. Manjom četkom za čišćenje pokupite pjenu s vrha i trljajte mjesta zaprljanja. Četka ne smije biti prečvrsta, jer ćete inače oštetiti madrac (možete se koristiti i starom četkicom za zube ako su mrlje manje). Nakon što ste završili, čistom suhom krpom dobro upijte višak pjene i vlage po mjestima koje ste čistili. Budite oprezni s madracima od memorijske pijene, jer oni se, zapravo uopšte ne bi smjeli močiti. Ova vrsta čišćenja najbolja je za mrlje od hrane i pića.

Čišćenje organskih mrlja - Mrlje od znoja, fekalija, želučanog sadržaja, masnoće najbolje je čistiti sredstvom za čišćenje na bazi enzima. Ona se mogu kupiti u boljim drogerijama ili u trgovinama s medicinskom opremom. Namočite krpu i njome dobro istrljajte površinu gdje se nalazi mrlja. Nikad ne stavljate sredstvo za čišćenje direktno na madrac, jer bi se previše namočio, a to nije poželjno. Sredstvo za čišćenje na bazi enzima će nakon pola sata djelovati na mrlje i rastaviti molekule prljavštine.

Nakon što se uklonili mrlje, za konačnu bjelinu, uklanjanje prljavštine i svježi miris upotrijebite sodu bikarbonu. Po cijeloj površini madraca obilnije posipajte sodu bikarbonu. Ostavite da soda bikarbona djeluje barem dva sata, a poželjno je i duže. Ona će tijekom tog vremena apsorbirati višak tekućine i mirise.

Nakon toga temeljno usišite madrac kako biste uklonili sodu bikarbonu, a s njom i prljavštinu. U slučaju da su mjesta još uvijek vlažna od čišćenja, ostavite madrac da se suši na svježem zraku. Nikako nemojte upotrebljavati madrac koji nije u potpunosti suh.
Mrlje od sokova - Iako je ovakve mrlje u pravilu gotovo nemoguće u potpunosti ukloniti – možete smanjiti štetu pomoću razblaženog octa ili alkohola (70 – 90 postotni).
Dakle, navlažite krpicu octom ili votkom i istrljajte.

Madrac također možete očistiti i votkom. Alkohol uspješno ubija bakterije koje uzrokuju nastanak lošeg mirisa te ga i dezinficira. Za razliku od votke, klasični sprejevi za čišćenje vrlo često tek neutraliziraju neugodne mirise, a još k tome sadrže i neka otrovna sredstva.
Također, boca obične votke znatno je jeftinija od namjenskih sprejeva za čišćenje i dulje traje. Kako votkom očistiti madrac? Jednostavno ulijte votku u bocu s raspršivačem te pošpricajte madrac. Ostavite madrac da se neko vrijeme suši te nakon toga namjestite krevet. Pazite da madrac pošpricate lagano, a ne da ga natopite, jer se inače nikada neće osušiti.





Photo credit: Pixabay.com

Nema komentara:

Objavi komentar