utorak, 8. kolovoza 2017.

Kako očistiti fuge između pločica?



Za mene je najbitinije da mi je kupatilo uvijek uredno i čisto. Ali, vremenom se sve istroši i dotraje, pa je potrebno redovno održavanje. Takva je situacija i sa pločicama u kupatilu. Nakon određenog vremena počinje da se javlja crnilo izmedju pločica, i to zapravo zna biti pravo ružno i za pogledat. Sve sija i blista, i onda se pojave te ružne crne linije koje kvare svu koncepciju lijepog i čistog kupatila. U ovom tekstu ću vam dati par trikova i savjeta kako da se riješite tog problema. Neke od njih sam i ja lično isprobala i konačno sam zadovoljna sa izgledom svog kupatila (p.s. da napomenem da je u mene starije kupatilo i opet sam uspjela da riješim taj problem sa fugama).

 Postupak:

  • Obavezno koristite rukavice.
  • Pomiješajte tekućinu za pranje wc-školjke s izbjeljivačem.
  • Prelijte fuge i ostavite da odstoji oko 10-ak minuta.
  • Četkom oribajte fuge.
  • Ponovo s mješavinom prijeđite preko fuga i ostavite da djeluje još 5 minuta.
  • Namočite krpu za pranje podova i operite sredstvo s pločica.
  • Dok ne operete pločice zadnji put nemojte hodati po njima jer je pod jako sklizak.
  • Možete čistiti malo po malo fuge, a ne sve odjednom ukoliko vam je pod neophodan za korištenje u tom periodu. 
Budite pažljiviji neko vrijeme nakon čišćenja - pod na nekim mjestima može ostati sklizak!!! Ako se to dogodi, prebrišite još jednom pod s krpom ili samo ta određena mjesta s običnim papirnatim ručnicima.

Slijedeći postupak čišćenja malo će potrajati, ali rezultati će itekako biti vidljivi. Sastoji se od dvije faze - čišćenja s posebnim sredstvom i izbjeljivanja s pastom. Sredstvo i pastu možete napraviti kod kuće, a kako izgleda kompletan postupak pročitajte u nastavku.

SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE FUGA

- 3 šoljice tople vode
- pola šoljice destiliranog bijelog octa (zagrijanog)
- pola šoljice sode bikarbone
- boca s raspršivačem
Pomiješajte toplu vodu, topli ocat i sodu. Ulijte u bocu s raspršivačem. Sredstvo za čišćenje obilno nanesite na željenu površinu i ostavite da stoji barem 30 minuta. Prebrišite krpom i toplom vodom, pustite da se površina osuši, a zatim krenite na čišćenje s pastom.

PASTA ZA IZBJELJIVANJE FUGA

- soda bikarbona
- hidrogen peroksid
Ovisno o tome koliku površinu želite očistiti, pomiješajte dovoljnu količinu hidrogen peroksida i sode u gustu pastu. Nanesite je na fuge i ostavite da stoji sat vremena. Zatim oštrom stranom kuhinjskespužve izribajte fuge, a potom klasično operite površinu toplom vodom kako biste uklonili ostatke paste.

SAVJET:

1. U kućna sredstva za čišćenje često se stavljaju i razni deterdženti. Budite oprezni prilikom njihovog korištenja i pazite da deterdžent dodajete u malim količinama, pogotovo kada su u pitanju sredstva koja treba raspršiti po većoj površini i pustiti ih da odstoje.
Naime, kada biste krenuli u završnu fazu čišćenja tj. brisanje površine vodom, velike količine deterdženta neprestano bi se sapunale i nikako ne biste mogli dovršiti posao.

2. Očišćene i suhe fuge možete premazati voskom za automobile. Ovaj glatki sloj spriječit će zadržavanje vode na fugama koja će zbog voska lagano skliznuti s njih, a tako će se stvarati manje prljavština.

Iskreno se nadam da će vam neki od ovih savjeta pomoći. 


Nema komentara:

Objavi komentar