petak, 13. svibnja 2016.

Čuvate li voće na pravilan način?



Koliko puta vam se dogodilo da morate bacati voće jer ga niste stigli pojesti na vrijeme? Za sve one koji se pokušavaju hraniti zdravije, a niste u mogućnosti nabavljati sveže namirnice svaki dan, dobro će doći ovih nekoliko savjeta o tome kako sačuvati neko voće od kvarenja.

Jabuke
Za dulje skladištenje i očuvanje pohranite jabuke u kartonsku kutiju i držite ih u hladnjaku. Tako bi trebale održati svježinu više od dva tjedna.

Banane
Čim banane iz prodavnice donesete kući, odvojite svaku od njih. Ako ih ostavite spojene, sazrijevaju brže. Držite ih u zdjeli za voće, najbolje je u košari s rupama, važno je da su u nečemu što omogućava protok zraka.

Grožđe
Jedna od najveći greški koju mnogi rade s grožđem je ta da ga isperu prije nego ga pospreme. Dok će voda isprati grožđe i osloboditi ga od prljavštine, ona također ima negativan učinak na kožicu. Voda omogućava brži rast bakterija, vlaga izaziva plijesan. Dakle, najbolje je da neoprano grožđe držite u hladnjaku, ali nikako ne u plastičnoj vrećici.

Kivi
Dok zrije, držite ga na sobnoj temperaturi, a nakon toga ga stavite u hladnjak. Ovo voće u hladnjaku ne bi trebalo biti dulje od tjedan-dva.

Limun i limeta
Ako ćete ih iskoristiti u roku od tjedan dana, držite ih na sobnoj temperaturi. Potreban im je zrak i najbolje ih je držati u košari koja ima rupice. Ako ih nećete iskoristiti u roku od tjedan dana, možete ih držati u posudi u hladnjaku.

Naranče

Ostat će sočnije ako ih držite na sobnoj temperaturi. Ako ste u mogućnosti, najbolje ih je držati u košari. Košare su svakako u prednosti od drugih zdjela. Dopuštaju lakšu cirkulaciju zraka oko svakog komada voća.