Koliko puta vam se dogodilo da morate bacati voće jer ga
niste stigli pojesti na vrijeme? Za sve one koji se pokušavaju hraniti
zdravije, a niste u mogućnosti nabavljati sveže namirnice svaki dan, dobro će
doći ovih nekoliko savjeta o tome kako sačuvati neko voće od kvarenja.
Jabuke
Za dulje skladištenje i očuvanje pohranite jabuke u
kartonsku kutiju i držite ih u hladnjaku. Tako bi trebale održati svježinu više
od dva tjedna.
Banane
Čim banane iz prodavnice donesete kući, odvojite svaku od
njih. Ako ih ostavite spojene, sazrijevaju brže. Držite ih u zdjeli za voće,
najbolje je u košari s rupama, važno je da su u nečemu što omogućava protok
zraka.
Grožđe
Jedna od najveći greški koju mnogi rade s grožđem je ta da
ga isperu prije nego ga pospreme. Dok će voda isprati grožđe i osloboditi ga od
prljavštine, ona također ima negativan učinak na kožicu. Voda omogućava brži
rast bakterija, vlaga izaziva plijesan. Dakle, najbolje je da neoprano grožđe
držite u hladnjaku, ali nikako ne u plastičnoj vrećici.
Kivi
Dok zrije, držite ga na sobnoj temperaturi, a nakon toga ga
stavite u hladnjak. Ovo voće u hladnjaku ne bi trebalo biti dulje od
tjedan-dva.
Limun i limeta
Ako ćete ih iskoristiti u roku od tjedan dana, držite ih na
sobnoj temperaturi. Potreban im je zrak i najbolje ih je držati u košari koja
ima rupice. Ako ih nećete iskoristiti u roku od tjedan dana, možete ih držati u
posudi u hladnjaku.
Naranče
Ostat će sočnije ako ih držite na sobnoj temperaturi. Ako
ste u mogućnosti, najbolje ih je držati u košari. Košare su svakako u prednosti
od drugih zdjela. Dopuštaju lakšu cirkulaciju zraka oko svakog komada voća.