srijeda, 13. prosinca 2017.

Kako očistiti napu



Filtere nape trebalo bi čistiti barem jednom mjesečno, no tog se pravila malo tko drži pa se sigurno i vama barem jednom zavrtjelo u glavi nakon što ste povirili ispod nape i ugledali naslage masnoće i prašine na filterima.

Najveći lonac koji imate napunite vodom i stavite na šporet da prokuha. Zatim dodajte 1/2 šolje sode bikarbone, ali veoma polako. Zatim uzmite filter na kojem su stvrdnute masnoće i potopite ga u lonac.
Prvih nekoliko minuta će vas fascinirati to kako kipuća voda skida masnoće. Vidjet ćete kako se masnoća naprosto topi. Međutim fascinacija će se ubrzo pretvoriti u gađenje, posmatrajući i dalje šta kipuća voda radi masnoći.
Nećete moći vjerovati koliko će masnih mjehurića izaći na površinu. Zavisno od toga koliko vam se masnoće skupilo na filter nape, vjerovatno ćete ovaj postupak morati ponoviti barem još jedanput.
Nakon što ste se riješili svih masnoća, ostavite filter da se osuši i vratite ga na njegovo mjesto.

Izvor: Prirodar

ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

Cool Božićni ukrasi

Uza sušeno citrusno voće, orašaste plodove i ukrase od vate, dekoracije za božićno drvce možete i ispeći te oblikovati kalupima ili nožem. Tijesto za jestive dekoracije radi se od 350 g glatkog brašna, 2 žličice praška za pecivo, 2 žličice mljevenog đumbira, 100 g maslaca, 185 g šećera te 3 žlice meda. Umiješajte sve sastojke, zamotajte u foliju i ohladite u hladnjaku oko pola sata. Tijesto razvaljate na debljinu od oko pola centimetra, izrežite željene oblike i pecite ih 12 minuta na 200 stepeni. Dok su još topli, pri vrhu izbušite rupice za vješanje. Ukrasiti ih je najlakše glazurom umućenom od dva bjelanjka, 150 g šećera u prahu te soka pola limuna. Nanesite je tek na potpuno ohlađene keksiće jer će se inače razliti. Dodate li glazuri nekoliko kapi jestive boje, u crvenoj ili zelenoj nijansi, jestivi će ukrasi odisati pravim božićnim duhom. Božićnu jelku možete ukrasiti i mirisnim štapićima cimeta ili cvjetovima vanilije. Lagano ih zalijepite te povežite ukrasnom vrpcom i vješajte na drvce. Uz dekoracije od prirodnih materijala najbolje će pristajati diskretna, jednobojna rasvjeta poput bijelih svjetlećih zvjezdica. 

LETEĆI MEDVJEDIĆI OD VATE
Zalijepite dvije kuglice vate promjera 1 i 2 cm (glava i tijelo). Na gornju bočno zalijepite male kuglice (0,5 cm) za šape i na vrh za uši. Crveni konac zamotajte kao šal. Krila izradite od folije.

UKRASNE PLOŠKE OD NARANČE
Naranče narežite na tanke ploške, poslažite ih na lim za pečenje te sušite u pećnici po 8 sati sa svake strane. Probodite iglom, provucite konac i objesite o jelku.

ANĐEO OD ČEŠERA I LJEŠNJAKA
Izaberite “rascvjetali” češer te mu uklonite ljuskice pri vrhu. U utor kapnite ljepilo i umetnite uži vrh lješnjaka. Od zrna papra načinite oči, a od orahovih ljuski krila.

VJENČIĆ OD KOKICA
Ispecite kokice i nižite ih na konac probadajući ih iglom. Što je konac dulji, bit će i lanac od kokica. Omotajte ga ili prebacite preko bora.
>>>Ukrasne mašne mogu se izraditi od komada tkanine raskošnog uzorka u prigodnoj crvenoj i ljubičastoj boji te jednostavno privezati za granu jelke
>>>Stare plastične kuglice dobit će novi sjaj premažete li ih ljepilom te uvaljate u šljokice, mljeveni mak, perje ili oslikate veselim bojama



Izvor:24 sata