Svake godine bacamo hranu samo zato što na etiketi piše da je rok istekao.
Međutim, griješimo, tvrde stručnjaci otkrivajući koje namirnice je bezbjedno jesti neko vrijeme nakon što rok prođe.
Čokolada
Na čokoladi kojoj prođe rok vremenom se mogu pojaviti bijele tačkice, ali ne brinite, riječ je o kristalizovanom šećeru. Omiljeni slatkiš slobodno pojedite, iako vjerovatno neće biti tako ukusan kao svjež.
Čips
Takođe gubi svježinu, ali je bezbjedan za grickanje i to zahvaljujući ogromnoj količni soli. Ipak, najbolje da ne čekate da prođe više od tri sedmice nakon isteka roka.
Sir
Jedino tvrdi sirevi, kao što su parmezan i čedar, mogu da se jedu nakon isteka roka, i to tri do šest sedmica. Ali, meke sireve, poput kamembera i kremastih namaza jedite u roku. Takođe, kad ih otvorite, konzumirajte ih u roku od sedmicu dana.
Keks
Zahvaljujući konzervansima, keks je bezbjedan i dva mjeseca nakon isteka roka. Ali gubi ukus. Hrskavost možete pokušati da povratite tako što ćete ga nakratko podgrijati u rerni.
Med i džem
Velika količina šećera čuva med i džem od propadanja, pa ih slobodno konzumirajte, čak i kada se u sredini zgusnu.
Pasta
Njen rok je neograničen dok god je čuvate kako treba. Kad otvorite špagete ili makarone, ostatak smjestite u posudu u koju ne ulazi vazduh kako biste sačuvali proizvod od vlage.