četvrtak, 5. ožujka 2015.

Greške kod pranja veša

Kako bi vaš veš bio opran na pravilan način, morate da ga perete prema nekim pravilima. Često ljudi koriste previše deterdženta ili omekšivača i odjeća postaje puna fleka, prljavih tragova i imate ofarbanu odjeću. U nastavku članka pročitajte koje to greške pravimo prilikom pranja veša.


-    Ukoliko koristite previše detrdženta to ne znači da će veš biti bolje opran, nego da ćete imati odjeću sa flekama od detrdženta. Koristite onoliko detrdženta koliko preporučuju proizvođači i koristite detrdžent prema upustivima na njemu.

-    Ukoliko veš perete na niskim temperaturama često se dešava da se deterdžent ne rastvori do kraja, jer ne može da se rastvori u hladnoj vodi. Veš biste trebali prati na višim temparaturama od 40 stepeni, a ako imate osetljivi veš perite ga na ruke.

-    Mašina za veš treba da bude popunjena na pravilan način. Prvo stavite jako prljavi veš, a zatim onaj manje prljav. Deterdžent nikada ne smijete da stavljate direktno na veš.


-    Ako vam se dešava da vam se veš skupi prilikom pranja ili se ofarba to je znak da ne trebate zajedno prati veš koji trebate da razdvojite. Bijeli veš uvijek perite sam na visokim temperaturama. Kada je šareni veš u pitanju, njega trebate prati na nižim temperaturama i voditi računa o tome da nešto od veša ne pušta boju. Tamnije stvari perite posebno. Kada koristite omekšivač detaljno pročitajte upustvo za upotrebu i nemojte ga stavljati više nego je potrebno.

Nema komentara:

Objavi komentar