utorak, 3. ožujka 2015.

Veliko proljetno čišćenje

Bliži nam se proljeće i potrebno je da lagano počnemo sa generalnim čišćenjem našeg doma. Nakon duge i hladne zime, osvježenje je prijeko potrebno našem domu.

Proljeće mami na bojenje zidova i stolarije, postavljanje tapeta, promjenu zavjesa, navlaka na jastučićima u dnevnom boravku ili košuljica na stolcima, osvježenjem prostora nekom novom zelenom biljkom ili postavljanje novih polica ili ogledala. Drukčiju atmosferu može stvoriti i razmještaj namještaja, slika po zidovima i sitnica za koje ste vezani koje naglašavaju vašu osobnost. Isprobajte, možda je to upravo ono što će vašem domu dati novu energiju. Ako želite okrečiti stan, pomno razmislite o bojama koje će ući u vaš dom. Boje imaju i psihološki učinak na raspoloženje i dnevne aktivnosti, stoga valja pripaziti da se s njima ne pretjera ili krivo izabere. Za visoke, svijetle i prostrane stanove možete se poigrati i svijetlim i tamnim bojama. Mali interijeri više vole svijetle, pastelne tonove.

Sezona grijanja je iza nas pa bi bilo dobro pozvati i dimnjačara kako bi se dimnjaci očistili i spremno dočekali novu sezonu. Dobro bi bilo i prekontrolirati krov, terase i balkone jer se eventualna oštećenja mogu sanirati i popraviti samo za suha vremena.

Šta vam je sve potrebno za veliko proljetno čišćenje? Sve što vam treba za veliko proljetno pospremanje jest nekoliko limuna, soda bikarbona, jabučni i bijeli ocat, a po želji pridružite im i najdraže eterično ulje. Maslinovo ulje je odlično za sjaj namještaja, kora od banane izvrsna je za laštenje drva, pčelinji vosak vratit će sjaj parketima, a smjesa mlijeka, octa i ulja izvrsna je za čišćenje laminata. Uz narodne recepte za blistav dom uštedjet ćete i ponešto novca, ali i smanjiti upotrebu kemikalija.

Riješite se nepotrebnih stvari iz vašeg doma koje su se nagomilale počev od odjeće pa nadalje. 

Nema komentara:

Objavi komentar