ponedjeljak, 9. ožujka 2015.

Kućanski aparati koji vam štede novac

Ja lično pokušavam što više uštediti na električnoj energiji. Uvijek pratim kad je jeftina struja i u to vrijeme perem veš, uključujem bojler, peglam veš i slično. Svi ovi uređaji su veliki potrošači električne energije i potrebno je biti pažljiv.

A još jedan način uštede je nabaviti kućanske aparate koji vam štede novac. Koji su to?

Kada kupujete mašinu za suđe obratite pažnju na hidraulični sastav i provjerite da li mašina ima funkcionalno iskorištavanje vode pomoću filtera. Na taj način ćete uštedjeti energiju, ali i potrošnju vode ćete smanjiti na minimum. Ovu mašinu ćete platiti više, ali će vam se isplatiti na duže staze.

Kada je u pitanju frižider odaberite onaj kombinirani. Da može da vam služi za hlađenje, ali i za zamrzavanje. Kada već kupujete kombinirani frižider odaberite onaj koji ima automatsko odmrzavanje. Kada smještate frižider nikada nemojte da vam bude u blizini šporeta i neka bude odmaknut od svega najmanje 5 cm, jer ćete mu na taj način omogućiti nesmetanu cirkulaciju hladnog zraka.

Što se tiče mašine za veš obratite pažnju na utrošak energije, broj okretaja prilikom centrifugiranja, utrošak vode i učinak centrifuge. Kupite mašinu koja ima program za štednju vode i kojima ćete smanjiti utrošak vode minimum 40 litara.


Šporet u kuhinji oduzima najviše energije. Prema tome bitno je da izaberete pravu ploču, napu i pećnicu. Odaberite indukcijsku ploču koja troši mnogo manje energije od keramičke ili plinske ploče.

Nema komentara:

Objavi komentar