Doktori tvrde da konzumacija jedne jabuke dnevno jamči dug
i zdrav život. Uistinu, ova je voćka prepuna vitamina i minerala koje jačaju
imunitet tijela, a u našim je krajevima dostupna tijekom cijele godine. Osim za
jelo, možete je koristiti i na ove kreativne i korisne načine.
1. Ubrzava zrenje drugog voća
Jabuke ispuštaju plin koje će ubrzati proces zrenja voća
poput banana, kivija i rajčica. Stavite jednu jabuku ili nekoliko njenih kriški
u vrećicu sa zelenim bananama i pustite je da odradi svoj posao, odnosno da
tvrdi plodovi postanu mekani i slatki.
2. Očvršćuje vaša bedra
Čudno, ali istinito: stiskanje jabuke učinkovita je vježba
koja će očvrsnuti mišiće na bedrima! Položite jabuku između koljena pa ju
pokušajte zgnječiti koristeći samo snagu nogu. Ponavljajte ovu vježbu nekoliko
puta dnevno po 10 sekundi.
3. Razmekšava grudice smeđeg šećera
Mnogi izbjegavaju upotrebu smeđeg šećera jer se njegovi
kristali brzo zalijepe u čvrstu grudu, te ih je teško razdvojiti. Kad se to
dogodi odvojite grudu šećera u posebnu vrećicu i s njom stavite krišku jabuke
koja će odraditi ovaj težak posao umjesto vas za nekoliko dana.
4. Proljepšava kožu
Iskoristite hranjive tvari jabuke kako bi koži podarili
ljepši izgled. Naribajte jabuku, pomiješajte je s malo smeđeg šećera pa ovim
pilingom očistite lice. U naribanu jabuku, pak, dodajte malo zobenih pahuljica
i maslinovog ulja kako bi dobili hranjivu masku koja će osvježiti vaš izgled.
5. Uklanja osjećaj mučnine
Jeste li i vi jedna od osoba koja ne podnosi putovanja zbog
mučnine? Slijedeći put kad odlazite na put pojedite jednu zelenu jabuku, koja
uklanja taj neugodan osjećaj. Zelene jabuke navodno mogu umanjiti i neke
simptome migrene, pa je korisno imati ih pri ruci.
6. Čuva svježinu kruha i kolača
Ako trebate pohraniti kruh ili kolač na nekoliko dana,
spremite ih zajedno s kriškom jabuke. Jabuke su odlični ovlaživači koji će
produljiti svježinu vaših namirnica.
7. Osigurava vlažnost pečene purice
Bojite se da ćete isušiti nemasno meso purice tijekom
višesatnog pečenja? U njenu unutrašnjost položite polovicu jabuke koja će
osigurati sočnost konačnog proizvoda.
8. Ukrašava dom
Posušite tanke kriške jabuke kao da pripremate zdravi čips,
pa umjesto u usta, stavite ih na špagu i njime ukrasite blagdansku jelku.
Cijele voćke možete iskoristiti za ukras adventskog vijenca.
9. 'Glumi' posudu
Prepolovite jabuku, izdubite njen sadržaj, dobro je operite,
pa je iskoristite kao posudu za služenje blagdanskih slastica. Izdubljena
jabuka može vam poslužiti i kao stalak za lučice.
10. Uljepšava miris doma
Ne morate trošiti dodatan novac za sprejeve kojima ćete
namirisati dom. Umjesto toga napravite potpuri od dehidriranih jabuka, cimeta,
klinčića, korice naranče i drugih blagdanskih začina.
Nema komentara:
Objavi komentar