utorak, 3. ožujka 2015.

Kako održati čistoću frižidera

Čist frižider održava vašu hranu svežijom, pa se potrudite da redovno održavate higijenu ovog važnog kućnog aparata. Bez frižidera bi nam svakodnevica bila nezamisliva jer u njemu držimo namirnice koje nam trebaju i više puta dnevno, kao što je npr. mlijeko, svježe voće i povrće.

U frižideru se lako mogu namnožiti bakterije, pogotovo ako zaboravimo na nešto što smo stavili unutra pa dođe do procesa kvarenja. Što se tiče temeljitog čišćenja, to bi trebalo biti jednom mjesečno. Trebalo bi ga ispirati iznutra i izvana. Posude u kojima držimo hranu u frižideru potrebno je češće ispirati i paziti da su uvijek čiste.

Da bismo dubinski očistili frižider, potrebno je isprazniti ga, te njegovu unutrašnjost oprati mlakom vodom u koju smo dodali sredstvo za ispiranje.

Nakon prvog pranja, potrebno je opet proći cijeli frižider čistom vodom s dodatkom malo octa jer on neutralizira neugodne mirise. Frižider treba čistiti nježno, a ne ribati, da ne dođe do oštećenja njegove površine. Na kraju suhom krpom posušimo frižider, te ga ponovno uključimo u struju i posložimo namirnice.

Kako eliminisati mirise? Postoje dva načina. Čuvanje ostataka hrane u hermetički zatvorenim posudama je najbolji način da se spriječi širenje mirisa. Ukoliko se mirisi ipak prošire, pokušajte da ih uklonite tako što ćete posuti sodu bikarbonu na ivicu police, zatvoriti vrata i ostaviti tako dok miris ne nestane.

Drugi metod za eliminaciju mirisa je da se talog kafe stavi na tacnu, a sve to na policu u frižideru, dok miris ne nestane.Miris kafe će brzo ispariti, ali i drugi, neprijatni mirisi. Možete postaviti i aktivni ugalj na policu unutar frižidera, s temperaturu rashlađivanja postavite na niži nivo.

Nema komentara:

Objavi komentar