srijeda, 18. ožujka 2015.

Neobične i korisne upotrebe čačkalica

Znamo da bez čačkalica uglavnom nema serviranja predjela i provjeravanja da li je kolač ispečen, ali kladim se da nas malo zna da su ovi „mališani“ itekako upotrebljivi u još niz slučajeva. 

- Popunite male ogrebotine: Ako imate ogrebotinu na nekom od predmeta koju želite ispuniti bojom, kitom ili lakom, poslužite se čačkalicom da premažete preko ogrebane površine.

- Ukrasite tortu: Spriječite greške tako što ćete čačkalicom lagano ocrtati slova i cvjetiće na preljevu, prije nego što uzmete špricu za šlag.

- Spriječite cijepanje ljepljive trake: Zabodite čačkalicu na kraj ljepljive trake kako biste ga mogli naći sljedeći put. Znamo - sjajno.

- Začepite rupu na baštenskom, gumenom crijevu: Odlomite jednu trećinu čačkalice i gurnite je u rupu dok njen kraj ne bude u ravni sa crijevom. Omotajte vodootpornu ljepljivu traku oko šlaufa da učvrstite. Trebalo bi izdržati do kraja sezone.

- Svima se bar jednom desilo da stavite šerpu na najjaču vatru i da vam supa pokipi. Da vam se to ne bi dešavalo, stavite čačkalice između poklopca i šerpe. Ovako će para moći da izlazi, pa ništa neće kipiti.

- Kada spremate krompir u mikrovalnoj, napravite mu noge od četiri čačkalice kako bi se brže ispekao i kako bi sa svih strana bio ravnomjerno pečen.

- Kada se prljavština i prašina uvuku između tipki vašeg telefona, potopite čačkalicu u alkohol i očistite ih. Primijenite ovo kod svih mjesta koja je teže dosegnuti.

- Pošto se kobasice same od sebe uvijaju, teško ih je ispržiti ravnomjerno po cijeloj površini. Zato povežite dvije kobasice čačkalicama. To će ih držati u mjestu i lakše ćete ih okretati.

Nema komentara:

Objavi komentar