Znamo da bez čačkalica uglavnom nema serviranja predjela i
provjeravanja da li je kolač ispečen, ali kladim se da nas malo zna da su ovi
„mališani“ itekako upotrebljivi u još niz slučajeva.
- Popunite male ogrebotine: Ako imate ogrebotinu na nekom od
predmeta koju želite ispuniti bojom, kitom ili lakom, poslužite se čačkalicom
da premažete preko ogrebane površine.
- Ukrasite tortu: Spriječite greške tako što ćete čačkalicom
lagano ocrtati slova i cvjetiće na preljevu, prije nego što uzmete špricu za
šlag.
- Spriječite cijepanje ljepljive trake: Zabodite čačkalicu
na kraj ljepljive trake kako biste ga mogli naći sljedeći put. Znamo - sjajno.
- Začepite rupu na baštenskom, gumenom crijevu: Odlomite
jednu trećinu čačkalice i gurnite je u rupu dok njen kraj ne bude u ravni sa
crijevom. Omotajte vodootpornu ljepljivu traku oko šlaufa da učvrstite. Trebalo
bi izdržati do kraja sezone.
- Svima se bar jednom desilo da stavite šerpu na najjaču vatru
i da vam supa pokipi. Da vam se to ne bi dešavalo, stavite čačkalice između
poklopca i šerpe. Ovako će para moći da izlazi, pa ništa neće kipiti.
- Kada spremate krompir u mikrovalnoj, napravite mu noge od
četiri čačkalice kako bi se brže ispekao i kako bi sa svih strana bio
ravnomjerno pečen.
- Kada se prljavština i prašina uvuku između tipki vašeg
telefona, potopite čačkalicu u alkohol i očistite ih. Primijenite ovo kod svih
mjesta koja je teže dosegnuti.
- Pošto se kobasice same od sebe uvijaju, teško ih je ispržiti
ravnomjerno po cijeloj površini. Zato povežite dvije kobasice čačkalicama. To
će ih držati u mjestu i lakše ćete ih okretati.
Nema komentara:
Objavi komentar