utorak, 3. ožujka 2015.

Ocat u kuhinji i domaćinstvu

Ocat je kao i soda bikarbona, čudo!! Postoje mnogobrojne upotrebe ocata kako u kuhinji prilikom spremanja hrane, tako i za čišćenje domaćinstva.

Postoje razne vrste octa, a sve se proizvode oksidacijom alkohola u octenu kiselinu. Alkoholni ocat se može koristiti za najviše namjena i ima niz primjena u održavanju kućanstva - izbjegavate upotrebu opasnih toksina za čišćenje, štedite novac, a čak je i ekološki prihvatljiv.

- Dodavanjem par kašikica octa u vodu dok kuhate jaja pomažete da bjelanjak ostane lijepo formiran. Dodajte u vodu, pa čak i ako ljuska malo pukne, bjelanjak neće izaći vani.

- Nakon što ste sjekli luk, neugodni miris s ruku možete odagnati trljanjem u malo octa.

- Kuhate li povrće iz porodice kupusa (poput brokule ili karfiola) dodajte malo octa u vodu. Ublažit ćete okus i smanjiti proizvodnju plina prilikom probave. Djeluje i ako kuhate grah.

- Octom možete očistiti sudoper. Miješajte jednake dijelove octa i sode bikarbone, oribajte sudoper i pustite neka mješavina prođe kroz cijevi. Nakon par minuta zalijte vrućom vodom.

- Očistite mikrovalnu pećnicu. U pećnicu stavite zdjelu s octom i vodom. Uklonit ćete zakorjele mrlje i loš miris.

- Ako je dijete ispustilo urin na madrac, isperite s mješavinom octa i vode. Kasnije na madrac pospite sode bikarbone pa iščetkajte i usisavačem uklonite prljavštinu.

- Ako ste dezodoransom napravili mrlju na odjeći, za čišćenje upotrijebite ocat. Odličan je i za čišćenje senfa i umaka od rajčice.

- Da biste produžili život cvijeća u vazi, u vodu dodajte par kašikica octa i šećera.

- Mačke ne vole ocat. Iskoristite to pa mjesta na koje ne želite da dolaze poprskajte octom - izbjeći ćete tako i grebanje namještaja.

- I alkoholni i jabučni ocat možete staviti na dio tijela zahvaćen gljivicama bilo da se radi o peruti, atletskom stopalu ili gljivicama na noktima na nogama. Imate li gljivice na nogama, svaki dan ih 30 minuta držite u otopini octa i vode u omjeru 1:5.

- Umjesto regeneratora napravite u lavoru mješavinu vode i 3-4 supene kašike octa, uronite kosu na 30-ak sekundi i ocijedite ju. Rezultat – imat ćete mekanu i sjajnu kosu. I neće vam se osjetiti miris octa!

Nema komentara:

Objavi komentar